top of page
  • Skribentens bildEvelin Gyllenram

Mama SelmiraVem är Mama Selmira?

Mama Selmira var en medicinkvinna från Amazonas regnskogsdjungel i Peru. Hon lämnade jordelivet, lite över 80 år gammal för några månader sedan, men när hon senast var på besök i norra Sverige fick jag möjlighet att sätta mig ned för en värdefull pratstund med henne och hennes medhjälpare Richard Aguayo.

Richard, som rest omkring med Mamma Selmira i flera år och även verkar som hennes tolk berättar:


”Mama Selmira är en del av en urfolksgrupp från området Pucalpa, i Amazonas regnskogsdjungel i Peru. Det finns flera olika urfolksgrupper i Amazonas, runt 74 stycken. Mama Selmira kommer från en grupp som heter Shipibos, som är en av de största urfolken i Peru. Som många andra grupper i Amazonas är de nomader. De bor inte bara på ett ställe utan förflyttar sig runt i regnskogen.

Visst, nu är det några av dem som flyttat in till städerna, och de har förändrat sin livsstil, men Mamma Selmira bevarar fortfarande den gamla kunskapen från sina förfäder.


En stor del av deras lära handlar om att leva i respekt och balans med naturen. De förespråkar en vacker harmoni; med träd, med blommor, rötter, löv, djur, fåglar, regn, vatten, jord, luft, eld och speciellt solen och månen förstås. Och de är starkt kopplade till vissa djur som ger dem en idé om vad det innebär att ge healing,

Ett exempel är Anakondor. Anakondor kallas Yakumamas – Moder Vatten, eftersom de verkligen kan bevara vattnets energi. De flesta av de helande sångerna som de kallar Ikaros är tillägnade dessa typer av djurandar, likt Anacondan, men de kan också vara tillägnade en växt, eller något av de fem elementen. De kan sjungas som ett utbyte för att be om att få ta del av den helande energin ifrån dem.


Richard själv är född i i staden Cusco i Peru, men för drygt tjugo år sedan bestämde han sig för att flytta till Amazonas regnskog.

Jag känner att det finns så mycket arbete att göra där eftersom det är ett väldigt viktigt område för vår planet. Samtidigt har situationen där blivit riktigt illa för människor, djur och växter då det finns många människor och företag som tänker på pengar, och inte på, låt oss säga, vår hälsa eller vår framtid.

Så efter tjugo år i Cusco bestämde jag mig för att flytta till Amazonas regnskog, där jag gör olika typer av frivilligt arbete så som återplantering av skog och arbete med barn, för våra barn behöver stöd och hjälp också. Och så, i ungefär 30 – 35 år, har jag rest runt i världen och tagit olika lärare som Mama Selmira till västvärlden, så att vi kan sprida den gamla kunskapen om Anderna och Amazonas.


Vad är det viktigaste vi kan göra här i Sverige för att stärka vår relation med naturen igen?


"Om vi ​​ser träd, bara som material, så kan vi hugga ned dem och förstöra dem som ingenting, men vad jag skulle vilja berätta för människor är; "Se inte bara ett träd som virke", utan se ett träd som en person, säger Mama Selmira och fortsätter.


"När du närmar dig ett träd, prata med det trädet. Som du pratar med vilken person som helst. Som att du respekterar och vill ha lite respekt från det trädet.

Så närma dig, prata med, njut av den där gemenskapen med trädet. För det finns en ande i varje träd, i varje växt, i varje blomma,

För om vi pratar med dem, då pratar vi med oss ​​själva.

Och det är ett vackert sätt på vilket vi kan åter integreras med naturen, respektera, älska och känna, att

ja, den är lika levande som vi är!


Vikten av ceremonier.

”Sedan våra förfäders tid har vi levt i djungeln. Och såklart blev vi sjuka. Och så började vi leta efter sätt hur vi kan få medicin. Så i vår Shipibo-grupp vet vi att varje växt kan bli en bra medicin för en person, men bland alla växter finns det såklart några som är starkare, och speciellt som kan lära dig allt om djungeln. Till exempel vilken rot eller blomma du kan använda för någon specifik läkning. Till exempel, för magen - används en sorts växt, för lungorna, kan det vara en rot, för hjärtat - kan det vara en frukt. Och hur fick våra förfäder kunskap om detta? – Ceremonier!


Vårt arbete är ceremonier eftersom det är det enda sättet på vilket vi kan respektera träd, naturen, men speciellt genom ceremonier kan du komma in i medicinens värld.

Och det är så viktigt för alla människor, för vi blir alla sjuka. Men om vi gör ceremonier så kan vi veta, vi kan bli guidade, till olika medicinalväxter, och få en djupare kunskap om mediciner. Vi använder till exempel ett huvudläkemedel eller en huvudguide, som vi kallar ”Moderväxt” - Ayahuasca. Denna ceremoni som vi gör i speciella stunder, är inte bara för att dricka den. Vi måste gå igenom en process av att göra en rensning av vår energi, samt göra en rengöring på våra fysiska nivåer, och sedan, när du väl är ren, låt oss säga, och i harmoni med dig själv, kan du dricka den här växten, den här moderväxten och andra, och dessa växter kan berätta för dig vad medicinen är och vilken medicin du kan använda för att hjälpa människor.


Barnens kraft

Förra sommaren var en av de torraste årstiderna i Amazonas djungel, säger Richard. "Det regnade inte. Och jag kan säga att barn har en speciell energi. Om vi ​​kan vägleda dem, jag menar bara en gång i veckan, till att göra en ceremoni, kan vi få vackra saker att hända. Jag ska berätta ett exempel;

För två månader sedan regnade det inte i amazonas. Skogen brann, Jag samlade trettio barn och undervisade dem under en veckas i ceremoniella böner. Vi gjorde en ceremoni klockan nio på morgonen och tjugofyra timmar senare, klockan nio nästa morgon började det regna!


Vi bad speciellt för jaguaren. Varför? Jo för om det inte kommer regn, är jaguaren den första som dör i djungeln. Jaguaren är en symbol för helande kraft och visdom för alla Amazonas människor. Så inga jaguarer – ingen visdom, Därför var den här bönen tillägnad att försöka rädda jaguarerna.


Vad betyder det att det började regna? - Jo, att om vi kan vägleda barn till att fortsätta be, dansa och göra ceremonier för jorden och alla hennes varelser, kan denna värld förändras.


15 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page