top of page
  • Skribentens bildPrem Geetam

Mötet med munken del 1En jämn ström av människor promenerar runt den vita mäktiga stupan, de flesta rödklädda munkar med en mala i handen. Det är förmiddag och solens strålar skapar ett bländande sken på den vitmålade kupolen. Jag befinner mig vid Boudhanath i Kathmandu, en helig buddhistisk plats fylld av kloster.

Varv på varv vandrar jag runt tillsammans med strömmen av människor.

Jag ser ett öppet kloster och går in. En kvinna sitter på trappen och knyter på sig skorna, våra blickar möts och vi hälsar i ett tyst leende. Jag tar av mig mina skor och går upp för dom marmorklädda trapporna. Det vita stengolvet känns kallt mot mina bara fötter. Jag stannar upp vid entren och tittar in i det vackra färgglada templet. Jag är helt ensam. Salen består av några rader av vackert målade träbänkar och längst fram en stor guldfärgad Buddha. Jag går närmare för att titta på den ståtliga statyn. Några rökelser brinner intill och doften av sandelträ har spridit sig i rummet.

Energin i templet är stark och tystnaden som råder är en stor kontrast mot myllret utanför. Jag sätter mig ner på knä, låter mina händer och pannan för en stund sjunka ner mot det kalla golvet i vördnad till Buddha. Jag blir sedan kvar där på golvet sittandes på knä, tyst i meditation. Helt ensam.

Fotsteg och en sop som borstas mot stengolvet bryter tystnaden och jag öppnar mina ögon och ser en rödklädd munk som står några meter ifrån mig och sopar golvet. Jag vänder mig om och ser att grinden in till klostret nu var låst och förstod att det var dags för mig att gå.

Jag reser mig och går stillsamt ut ur templet, vänder mig om mot Buddha och bugar mig stående i ett namaste innan jag sätter mig på trappen för att ta på mig skorna igen. Jag hör steg som kommer närmare bakom mig och plötsligt dyker munken med sopen upp vid min sida. Han ler och frågar snabbt var jag kommer ifrån. Vi sätter oss en kort stund på en av bänkarna utanför entrén och pratar. Han ser ung ut, jag skulle uppskatta att han var just över 20, även om han själv sa att han var 36. Han frågar efter mitt nummer innan han låser upp porten och jag går tillbaka till mitt hotellrum...

....Fortsättning följer4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Trust

bottom of page